Barion Pixel

Ahogy az emberek, úgy a cicák esetében is rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hiszen csak így tartható fenn az egészségük és a boldogságuk hosszú távon. A nyár elején pedig egyre több lehetőségünk válik arra, hogy vitaminokban gazdag finomságokkal kínáljuk bársonytalpúnkat. Egyes zöldségeket és gyümölcsöket a macskák is szívesen elfogyasztanak, érdemes belecsempészni belőlük egy keveset az étrendbe.

Napjainkban a legtöbb prémium minőségű macskaeledel már tartalmaz minden olyan tápanyagot, vitamint és ásványianyagot, amelyre egy minitigris szervezetének szüksége lehet. Ugyanakkor egyes eledelek mellé kifejezetten jól jöhetnek kiegészítésként az egészséges falatok.

Érdemes megjegyezni, hogy ha csak száraz eledelt adunk kedvencünknek, az bizony akár húgyúti- és vesebetegségekhez is vezethet. A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen. Ezért is lehet jó ötlet nedves eledelekkel, főtt húsokkal, valamint zöldségekkel és gyümölcsökkel változatosabbá tenni az étrendet.

Azonban az arányokra mindenképp oda kell figyelnünk. Amíg a kutyák akkor is képesek egészségesen fejlődni, ha zöldségdiétára fogjuk őket, addig a cicáknak folyamatosan szükségük van húsra is.

Cicáknak adható zöldségek és gyümölcsök
(a teljesség igénye nélkül)

1. Sárgarépa

A sárgarépában a rengeteg antioxidáns mellett található A, K és C-vitamin is. Ezek hozzájárulhatnak például a szem, a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez. A répakarikákat valószínűleg nem fogja boldogan elrágcsálni minitigrisünk, de lereszelve jó ötlet lehet a táphoz keverni.

2. Cékla

A cékla is nagyon sok hasznos vitamint tartalmaz és jótékony hatással lehet háziállatunkra. A cékla által azonban pirosas színűvé válhat macskánk vizelete, de ez természetesen nem probléma, ne ijedjünk meg tőle.

3. Spenót

A spenót a céklához hasonlóan vasban és rostban gazdag zöldség. Magas K-vitamin tartalma segítheti a csontok fejlődését, a flavonoidok és a karotinoidok pedig gyulladáscsökkentőek és hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez.

4. Édesburgonya

Az édesburgonya rosttartalma segítheti a macska emésztését. Remek antioxidáns, vas, C és B6 vitamin forrás, melyeknek köszönhetően erősítheti doromboló pajtásunk immunrendszerét.

5. Áfonya

Az áfonyaszemek amennyire aprók, annyira gazdagok antioxidánsokban és vitaminokban. A lila áfonyában található rostok segíthetik a macska emésztését, valamint a vércukorszint szabályozását. Emellett javíthatja a szív és az érrendszer egészségét, illetve a kognitív funkciókat. A vörös áfonya pedig támogathatja a gyógyulást veseproblémák és húgyúti fertőzések esetén. Továbbá támogathatja a háziállat immunrendszerét azáltal, hogy megköti a szabad gyököket, melyek károsítanák a sejteket és a szöveteket.

+1 Macskafű

A kinti vagy kijárós cicákat előfordulhat, hogy időnként fűrágcsáláson kapjuk. Ennek lehetőségét biztosíthatjuk szobatigrisünk számára is. A macskafű – ami általában búza vagy árpa – támogatja az emésztést és a szőrcsomók természetes távozását.

Amiket NE adjunk cicánknak

A cicákra biztonságos zöldségek és gyümölcsök esetében is fontos a mértékletesség, de egyes termések kifejezetten kerülendőek, ilyen például a szőlő, a mazsola, a citrusfélék és az avokadó is.