Barion Pixel

Egy doromboló cica könnyedén elrabolhatja a szívünket, ám, az állattartás nagy felelősséggel jár, így a minitigris érkezésére alaposan fel kell készülnünk. Még mielőtt hazavinnénk a bársonytalpút, ajánlott beszereznünk a legfontosabb felszereléseket. Ez segít abban, hogy a lehető legzökkenőmentesebben teljenek már az első napok is, és minél kevesebbet kelljen magára hagynunk a cicát az új környezetben.

  1. Szállítóbox

A macska biztonságos szállításához mindenképp vásárolnunk kell egy megfelelő méretű szállítóboxot. Ügyeljünk arra, hogy a hordozó masszív legyen és jól szellőzzön, valamint könnyen be tudjuk tenni, illetve ki tudjuk venni belőle a cicát. A Cicajó! cuccok webshopban elérhető szállítóboxok cicák és más kisállatok számára is ideálisak.

A nyugodtabb utazást segítheti, ha a minitigrissel utazik például a cica kedvenc takarója vagy játéka. Ha több órányi autóút vár ránk, alkalmazhatunk nyugtató feromonokat tartalmazó készítményt is.

  1. Etető- és itatótálak

Szükségünk lesz legalább 2 db tálkára is. Egyre az ennivalóhoz és egyre az innivalóhoz. Fontos, hogy mindig legyen elérhető helyen a cica számára friss, tiszta ivóvíz. Mindkét célra megfelelő lehet egy-egy 200 ml-es kerámia tál. A kerámia előnye, hogy nehéz, így nehezen tudja felborítani a cica, továbbá könnyen tisztítható, akár mosogatógépben is, valamint szuper mintákkal is elérhetőek. A Trixie mancs mintás kerámiatál például tökéletes választás lehet.

  1. Macska wc és alom

Sokféle alomdoboz létezik, de ahhoz, hogy minél kisebb eséllyel szórja szét a cica az almot a lakásban és kevésbé érezzük a kellemetlen szagokat, ajánlott zárt macska toalettet választani, ügyelve a méretekre. A legtöbb fedeles macska wc könnyen tisztítható, első részük felhajtható és szénszűrővel is rendelkeznek, melynek köszönhetően szinte egyáltalán nem jutnak ki a szagok a dobozból.

Az almok közül érdemes natúr, természetes alapanyagokból készült, csomósodó típusút választani, például a Cats Best alom tökéletes erre a célra. Körülbelül 6-7 cm magasan töltsük fel vele az alomtálcát. A szennyezett részt naponta, az teljes almot 3-4 hetente javasolt cserélni.

  1. Kaparófa

Ahhoz, hogy a cica ne a bútorainkon élesítse a karmait, ajánlott beszereznünk egy minőségi kaparófát. Ha odú és fekvőfelület is van rajta, akkor külön fekhelyet már nem is kell vásárolnunk. A cicabútor kiválasztásakor is figyelnünk kell a méretekre. Az olyan nagytestű cicák, mint a brit rövidszőrűek vagy a Main Coon-ok számára például nagyobb, stabilabb, vastagabb oszlopokkal rendelkezőt kell beszereznünk, hogy biztonságosan tudják használni felnőtt korukban is.

  1. Játékszer

Játékokból sosem elég, ezek az évek során biztosan gyűlni fognak, különösen az első néhány hónapban. A pálcás cicajáték viszont egy kötelező darab, de meglephetjük kedvencünket még színes rugókkal, plüss egerekkel vagy akár rágóbotokkal is. Napi 15-20 perc közös játék nem csak szórakoztató lehet, hanem segíthet a háziállat mentális és fizikai fejlődésében, valamint a macska és a gazdi közötti köteléket is erősítheti.

  1. Kefe, karomvágó és sampon

Az otthoni ápolás elengedhetetlen kellékei a cica szőrének megfelelő kefe, egy minőségi karomvágó, valamint egy kifejezetten macskák számára készült sampon. A bunda átfésülésére hetente több alkalommal is érdemes időt szánni. A karmok vágásánál ügyeljünk arra, hogy bele ne vágjunk az érbe, mert az fájdalommal és vérzéssel is járhat. Fürdetnünk csak akkor szükséges, ha valami olyan szennyeződés kerül a bársonytalpúra, amit nem tud eltüntetni magáról.