Barion Pixel

A legmelegebb nyári napok nem csak az emberek, hanem a cicák számára is megterhelőek tudnak lenni. A kiszáradás és a hőguta veszélye is fennállhat ilyenkor. Ahhoz, hogy bársonytalpúnk egészségesen és boldogan vészelhesse át ezt az időszakot, kiemelt figyelmet kell fordítanunk rá. Néhány tipp segíthet abban, hogy cicánkat lehűtsük, és komfortosan érezhesse magát akkor is, amikor odakint különösen magasra emelkedik a hőmérő higanyszála.

1. Mindig legyen elérhető friss, hideg ivóvíz

Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy rendszeresen ellenőrizzük háziállatunk itatótálait, és naponta többször is cseréljünk bennük vizet. Érdemes a lakás/udvar több pontjára is kihelyeznünk egy-egy vizes tálkát, hogy minél többször ivásra legyen ösztönözve a cica, illetve így akkor is folyadékhoz tud jutni kedvencünk, ha esetleg az egyik tál időközben kiürül. Ügyeljünk arra, hogy olyan helyeket találjunk az itatóknak, ahol nem éri őket közvetlen napfény. Ahogy mi, úgy a macsek sem szívesen iszik meleg vizet. Jó ötlet lehet pár szem jégkockát is beletennünk időnként a vizekbe, hiszen nem csak hűvösen tartják az innivalót, hanem izgalmasabbá is tehetik a cica számára.

2. Legyenek árnyékos területek

Biztosítsunk olyan helyet minitigrisünknek, ahol nyugodtan hűsölhet. Akár kinti, akár benti cicánk van, mindig kell, hogy elérhető legyen számára egy árnyékos terület. Emellett, ha lehet, hagyjuk szobatigrisünknek, hogy a fürdőszoba vagy a konyha kövén pihenjen, hiszen azok jóval hidegebbek lehetnek, mint a parketta vagy a szőnyeg.

3. Szőrápolás minden nap

A napi fésülködés különösen a hosszúszőrű macskák esetében fontos, de a rövidszőrű társaikra és javasolt pár percet szánnunk. Egy megfelelő macskakefe segítségével könnyedén eltávolíthatjuk az elhalt szőrszálakat, így kellemesebben fogja magát érezni magát kedvencünk. Ha szükségesnek látjuk, vigyük el cicánkat kisállat-kozmetikushoz, aki szakszerűen meg tudja őt nyírni, így elviselhetőbbé válhat kistigrisünk számára a bundája.

4.  Klíma, ventilátor, palack

Ha van klímánk, akkor azt érdemes bekapcsolva hagynunk akkor is, ha nem vagyunk otthon, hogy ne melegedhessen fel túlságosan a levegő a lakásban. Ha nincs, akkor jó megoldás lehet egy-két ventilátor működtetése is. A tökéletes hűsítés érdekében töltsünk vizet háromnegyedig egy műanyag palackba, tegyük be a fagyasztóba éjszakára, majd másnap tegyük a ventilátor elé. Jeges palack törölközőbe tekerve elhelyezhető a macska kedvelt fekhelyénél is, hátha szívesen hozzábújna a cica.

5. Nedvesítsük be a bundát

Egy bevizezett törölköző segítségével óvatosan áttörölgethetjük bársonytalpúnk bundáját, ha nem írtózik a víztől, így az enyhén nedves bunda kiváló hűsítő hatással bírhat.

+1 Ügyeljünk a hőguta jeleire

Hőguta általában csak extrém melegben fordul elő, de jó, ha tisztában vagyunk a tüneteivel: túlzott zihálás (gyors légzés nyitott szájjal), nyáladzás, láz, hányás, letargia, összeomlás, eszméletvesztés. Ha cicánk rosszul érzi magát, ajánlott mielőbb állatorvoshoz fordulnunk vele.