Barion Pixel

Fontos tudnunk, hogy nem kell megválnunk doromboló kedvencünktől csak azért, mert kisbaba érkezik a családunkba, csupán egy kicsit több előkészületre lesz szükségünk. Nem csak nekünk, hanem cicánknak is új lesz ez a helyzet, de szerencsére már az előtt elkezdhetjük hozzászoktatni a baba jelenlétéhez, mielőtt még a kicsi világra jönne.

A jó hír, hogy várhatóan körülbelül kilenc hónapunk lesz arra, hogy felkészítsük háziállatunkat a család bővülésére, és ennek az időnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen az első találkozás, és persze a későbbi közös élet is.

A minitigrisek nem szeretik a változásokat, ezért nem a legjobb, ha abból a helyiségből tervezünk gyerekszobát kialakítani, amelyikben ő korábban gyakran sziesztázott, de ha nincs más megoldás, az sem baj, a kulcs a fokozatosság. Ne tiltsuk ki a cicát a szobából, engedjük meg neki, hogy felfedezze az új tárgyakat, de azt ne hagyjuk, hogy a kiságyban vagy a pelenkázón aludjon. Amikor nem tartózkodunk otthon, legyen csukva a gyerekszoba ajtaja.

A csecsemő hangja alapvetően zavaró lehet egy macska számára, ezért a babahangokhoz is javasolt minél hamarabb hozzászoktatnunk bársonytalpúnkat. Semmi pánik! Nem kell hozzá kölcsön kérnünk senkinek a gyermekét, elegendő lehet néhány babasírást rögzítő hangfelvétel is. Kezdetben feszültnek tűnhet majd tőle a cica, hiszen saját kölykeinek a sírására gondolhat általa. Amennyiben kedvencünk rosszul reagál, próbáljuk meg játék közben elindítani neki a hangfelvételt, hogy pozitív eseményhez tudja társítani a sírást. Ha viszont úgy látjuk, hogy minden rendben, akkor mindenképp kijár a dicséret szőrös pajtásunknak.

Az utolsó napokhoz közeledve az illatokhoz is hozzá kell szoktatnunk cicánkat. Erre jó megoldás lehet, ha a hintőporból, valamint a krémekből, amiket majd használni fogunk, rendszeresen magunkra kenünk egy keveset. Így, amikor hazavisszük majd az újszülöttet, a hangok és a szagok sem lesznek teljesen ismeretlenek macskánk előtt, és ha minden jól megy, könnyebben el tudja majd fogadni az új családtag jelenlétét.

Arra még mindenképp figyeljünk oda, hogy ne hanyagoljuk el cicánkat a várandósság ideje alatt és a baba születése után se. Ha egyre kevesebbet foglalkozunk háziállatunkkal, az szomorúságot és stresszt válthat ki nála, ami sajnos viselkedési problémákat eredményezhet. Kedvencünk kifejezheti nemtetszését például úgy, hogy bár eddig szobatiszta volt, mégsem használja megfelelően a macska wc-t, hanem otthonuk más területein is bármikor képes lesz elvégezni a dolgát. És, ha valóban nem szántunk rá elég időt, akkor ezért nem is hibáztathatjuk.

A babóca világra jötte után jó ötlet lehet, ha nem rögtön az újszülöttel szembesítjük cicánkat, hanem például egy plédet vagy ruhadarabot szagoltatunk meg minitigrisünkkel. A baba illatának megismerése segíthet abban, hogy kevésbé legyen felkavaró cicánk számára az első személyes találkozás.

Ne aggódjunk! A macskák általában egész jól reagálnak a babák jelenlétére. Még, ha egy kicsit izgulunk is, próbáljuk meg nem kimutatni, nehogy a mi feszültségünk ragadjon át bundás családtagunkra. Semmiképp se erőltessük az ismerkedést, hagyjuk, hogy a cica akkor közeledjen, amikor már késznek érzi magát rá. Engedjük meg neki, hogy megszagolja, esetleg megérintse a kisbaba lábát, és megértse azt, hogy nem kell tőle tartania.

Megfelelő, nyugodt viselkedés esetén a pozitív megerősítés és dicséret segíthet a jó kapcsolat kialakításában. Egy kis simogatás és pár szem jutalomfalat jelzi majd a cica felé, hogy ügyes volt, és jó érzéssel tölti el a gyermek jelenlétében. Ám, még akkor is, ha jól fogadja kedvencünk az új jövevényt, biztosítanunk kell neki egy privát területet, ahova bármikor visszavonulhat, ha szeretne.

Végezetül érdemes megjegyeznünk, hogy az életre szóló baba-cica barátsághoz az is elengedhetetlen, hogy növekvő gyerkőcünknek megtanítsuk majd, hogy hogyan kell bánni egy háziállattal, hogyan kell megközelíteni, megérinteni, megsimogatni, esetleg megfogni, anélkül, hogy az kellemetlen vagy akár fájdalmas lenne a bársonytalpú számára.