Barion Pixel

A fülatkák megjelenése viszonylag gyakori a macskáknál, de szerencsére általában enyhe parazitafertőzésről beszélhetünk. A nevük ellenére azonban a fülatkák a cicák fülein kívül a többi testrészen is előfordulhatnak és nagyon fertőzőek. A problémával mindenképp állatorvoshoz kell fordulni, mert injekciós és külső, fülbe, valamint szőrre csepegtethető oldattal történő kezelésre egyaránt szükség lehet.

A fülatkák leginkább a fiatal cicáknál jelennek meg, de bármilyen korú macskánál előfordulhatnak. Ha minitigrisünk fülatkáktól szenved, azt általában arról vehetjük észre először, hogy a cicus túlzotton vakarja a fülét és rázza a fejét. Az is előfordulhat, hogy ilyenkor vérömleny képződik a fülben, így duzzadást is észlelhetünk. Túlérzékenység esetén súlyos irritáció is jelentkezhet.

A fülatka okai a cicánál

Mivel a fülatkák nagyon fertőzőek, ezért kedvencünk könnyedén elkaphatja egy másik fülatkában szenvedő cicától, ha szorosan érintkezik vele. A szülőtől az újszülöttre is átterjedhet, és akár különböző fajok is megfertőzhetik egymást.

A macska fülatka tünetei

Általában az alábbi jelek hívhatják fel a figyelmünket a betegségre. Ha a felsorolásból akár egyet is észlelünk, mielőbb vigyük el cicánkat az állatorvoshoz.

– A fül, a fej és a nyak vakarása
– Gyakori fejrázás
– Száraz, omlós, fekete vagy vörösesbarna váladék a hallójáratban
– Nem hall tisztán a cica (saját tapasztalatunk)

Ha átterjednek a minitigris testének más területére is:

– A bőr kérgesedése, hámlása a nyakon, a faron és a farkon
– Általános viszketés és vakarózás

A fülatka kezelése cica esetén

A kezelést mindenképp bízzuk állatorvosra! Először is alaposan kitisztításra kerülnek a fülek egy pálcika és vatta segítségével. Így eltávolításra kerül a fülek oda nem illő tartalma és hatékonyabbá válik a kezelés. Ezt követően a cica cseppeket kaphat a füleibe és a nyak hátsó részére egyaránt. Sőt, injekcióra is szükség lehet, de nem kell tőle tartani, nem fáj a cicának.

Fontos, ha háztartásunkban valamelyik kedvencünket fülatkával diagnosztizálták, akkor a többi állatunkat is, legyen az macska, kutya vagy görény, kezelni kell.

Nálunk mindkét macsek benti és tenyésztőtől került hozzánk, így alapvetően nem számítottunk rá, hogy megjelenhet a fertőzés. Sajnos valószínűleg az első cica hozta magával. Tehát bárhonnan, bármilyen háziállat érkezik otthonunkba, ajánlott figyelni a betegség jeleire!

Amit a mi cicáink kaptak:

– Dexafort injekció fülgyulladásra
– Stronghold Plus rácsepegtető oldat nyakra (1 hónapig hatásos)
– Orilan szuszpenziós fülcsepp