Barion Pixel

Ahogy közeledünk az év vége felé valószínűleg elkezdjük átgondolni, hogy milyen évet hagyunk magunk mögött, és mit kellene 2023-ban másképp csinálnunk. A legtöbbünknél ilyenkor felkerül a listára például az, hogy többet fogunk mozogni vagy épp egészségesebben fogunk táplálkozni. Cicagazdiként pedig gondolnunk kell háziállatunkra is, hiszen miért ne akarnánk az ő életét is még egy kicsit jobbá tenni?! 🙂 Az alábbi fogadalmak közül biztosan akad néhány, amit jó lenne, ha be tudnánk tartani.

1️⃣ Jobban odafigyelek cicám táplálására

Több minőségi eledel, kevesebb nasi. Ez különösen fontos akkor, ha macskánk elhízott. A túlsúly már önmagában is nehézséget jelenthet az állat számára a mindennapokban, továbbá különféle betegségek is megjelenhetnek általa, ezért muszáj komolyan venni a problémát.

2️⃣ Minden nap játszom egy kicsit a cicámmal

Kedvencünknek szüksége van törődésre, akkor is, ha épp fáradtan érünk haza a munkából. Legyen minden nap legalább 15 percünk, amit közös játékkal töltünk. Egy pálcás cicajátékkal biztosan azonnal felkeltjük majd minitigrisünk érdeklődését, és a vadászat a mi arcunkra is mosolyt csal majd.

3️⃣ Néhány naponta átfésülöm a cicám szőrét

A rendszeres bundaápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy cicánknak fényes és egészséges legyen a szőre. Ráadásul az elhalt szőrszálak eltávolítása segít abban, hogy kisebb eséllyel alakuljanak ki szőrcsomók a cica bélrendszerében, és a ruhánk, valamit a bútaraink is kevesebb macskaszőrt fognak összegyűjteni.

4️⃣ Legalább egyszer meglátogatjuk az állatorvost

Évente egyszer érdemes elvinni macskánkat állatorvoshoz és kérni tőle egy általános vizsgálatot. Minél hamarabb felfedezünk egyes betegségeket, annál nagyobb eséllyel kapja meg bársonytalpúnk időben a kezelést, vagyis nagyobb a valószínűsége annak, hogy meg tudjuk gyógyítani.

5️⃣ Gyakrabban kitakarítom az almot

Azzal, hogy minden nap kitakarítjuk az almot, nem csak a kellemetlen szagoktól kíméljük meg magunkat a lakásba érkezve, hanem cicánk is szívesebben fogja használni a toalettjét és nem kell majd attól tartanunk, hogy nem várt helyen végzi el a dolgát kis barátunk, mire hazaérünk.

6️⃣ Jobban ügyelek a féreghajtásra, a bolha- és kullancs elleni védelemre

A bolhák és kullancsok ellen leginkább a kinti vagy kijárós cicák számára kell valamilyen készítményt beszereznünk, féreghajtásra viszont a benti kedvenceknek is szükségük van, körülbelül 3-4 havonta érdemes beadnunk vagy beadatnunk nekik az állatorvos által javasolt pasztát, tablettát vagy cseppeket.

7️⃣ Megtanítok a cicámnak egy új trükköt

Sokan úgy gondolják, hogy csak a kutyák elég okosak ahhoz, hogy trükköket tanuljanak, pedig ez nem így van. Egy kis türelemmel és következetességgel minitigrisünknek is megtaníthatunk különféle trükköket, például, hogy leüljön, mielőtt megkapná az ennivalóját, sőt, azt is, hogy pacsit adjon.

8️⃣ Jobban odafigyelek a cica szájhigiéniájára és a fülek tisztaságára

Ahogy az embereknél, úgy a háziállatoknál is kialakulhat fogkő, ami miatt ínyproblémák és fogszuvasodás is jelentkezhet, és nem csak a szájüreget, hanem a füleket is ajánlott időnként ellenőriznünk és eltávolítanunk belőle a felgyülemlett zsírt és egyéb szennyeződést.

9️⃣ Biztonságosabbá teszem az otthonom/udvarom a cica számára

Bizonyos növények, tárgyak, vezetékek veszélyesek lehetnek a macskák számára, ezeket ajánlott minél hamarabb olyan helyre tenni, ahol a cica biztosan nem éri el. A kábeleket érdemes lehet műanyag sínben elvezetni, mert egyes cicák előszeretettel rágcsálják őket. Ha pedig kimehet a házból tappancsosunk, jó ötlet lehet például olyan kerítést készíteni, melyet nem tud átugrani.

🔟 Ivartalaníttatom a cicámat

Ha már elmúlt fél éves a macsek, és még nincs ivartalanítva, akkor javasolt minél hamarabb időpontot foglalni az állatorvosnál. A műtét egyszeri költsége rendelőtől és az állat nemétől függően 10-25ezer Ft, viszont megelőzhetőek vele bizonyos betegségek, viselkedési problémák és a nem kívánt szaporulat is.