Barion Pixel

Mivel a macskák alapvetően nagyon válogatósak, azt gondolhatnánk, hogy tudják mi a legjobb nekik, amikor evésről van szó. És bár az tény, hogy a rossz húst nem hajlandóak megenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem kóstolnának bele az asztalon hagyott tonhalkonzervünkbe. Pedig az emberi fogyasztásra készült halkonzerv veszélyes lehet bársonytalpúnkra nézve. Ráadásul emellett még akad néhány olyan tiltott élelmiszer, amely akár meglepő is lehet, hogy szerepel a listán.

1. Tonhal

A cicák képesek tonhalfüggővé válni, akár nekik, akár embereknek készült az ennivaló. Időnként egy kis tonhal valószínűleg nem árt meg a minitigrisnek, de például, ha rendszeresen emberek számára gyártott konzervvel kínálnánk kedvencünket, akkor az alultápláltsághoz vezetne, hiszen nem található meg benne minden olyan tápanyag és vitamin, amelyre egy macska szervezetének szüksége van. Ráadásul a túl sok tonhal higanymérgezést is okozhat.

2. Hagyma

Mindegy, hogy a hagyma nyers, főtt, pirított vagy szárított, lebonthatja a cica vörösvértesteit, ami vérszegénységhez vezethet. Emiatt azok a bébiételek is kerülendőek, amelyek összetevői között hagymapor szerepel. Egy nagyobb mennyiség, illetve rendszeres kisebb mennyiség egyaránt hagymamérgezést okozhat. Nem csak a vöröshagyma, hanem a fokhagyma és a metélőhagyma is kerülendő.

3. Tej

Kevesen tudják, de a legtöbb macska laktózérzékeny. Emésztőrendszerük nem tudja feldolgozni a tejes ételeket, ennek eredményeként hasmenéssel járó emésztési zavarok léphetnek fel. Tehát se tejjel, se tejföllel vagy sajttal ne kínáljuk bársonytalpúnkat.

4. Alkohol

Soha ne adjunk cicánknak olyan ennivalót, amelynek akár egy kis alkoholtartalma is van. A sör, a bor és az egyéb szeszes italok egyaránt veszélyesek. Az alkohol ugyanolyan hatással van a macska májára és agyára, mint az emberek esetében, de sokkal kevesebb kell belőle, hogy kárt okozzon. Nagyobb mennyiségű alkohol meg is ölheti háziállatunkat.

5. Koffein

Nagyobb mennyiségben a koffein szintén végzetes lehet egy cica számára és nincs rá ellenszer. A koffeinmérgezés tünetei közé tarozik a nyugtalanság, a szapora légzés és szívdobogás, valamint az izomremegés. Tehát tilos a tea, a kávé, a kakaó, a csokoládé, a kóla és az energiaital is. Sőt, egyes gyógyszerekben is lehet koffein.

6. Szőlő

A szőlő és a mazsola remek nasinak tűnhet, de nem a minitigrisnek, ugyanis mindkettő veseelégtelenséget okozhat. Már néhány szem is megbetegítheti cicánkat. Rövid időn belül hányás, hiperaktivitás jelentkezhet. Az is előfordulhat, hogy nem veszünk észre semmilyen tünetet kedvencünkön, de akkor is javasolt a szőlőtől és a mazsolától távol tartanunk őt.

7. Csontok és zsír

Az asztali maradékok gyakran tartalmaznak csontot, illetve a zsírt. A zsír főtt és nyers állapotban egyaránt bélrendszeri zavarokat eredményezhet, ami hányással és hasmenéssel járhat. A csonttól pedig akár meg is fulladhat a cica, továbbá megsértheti az állat emésztőrendszerét vagy akár elzáródást is okozhat.

8. Nyers tojás

A tojás két dolog miatt is káros lehet. Az egyik, hogy szalmonellát és ételmérgezést is okozhat. A másik, ami ugyan ritkán fordul elő, de érdemes vigyázni: a tojásfehérjében lévő avidin nevű fehérje megzavarhatja a B-vitamin felszívódását, aminek következtében bőr- és szőrproblémák jelentkezhetnek.

9. Nyers hús

A nyers hús és belsőségek, valamint a nyers hal, a tojáshoz hasonlóan olyan baktériumokat tartalmazhatnak, melyek ételmérgezéshez vezethetnek. Ezenkívül a nyers halban lévő enzim elpusztítja a tiamint, amely a macska szervezete számára nélkülözhetetlen. A tiamin hiánya súlyos neurológiai problémákat okozhat: rohamok és akár kóma is előfordulhat.

10. Kutyaeledel

Időnként egy-egy falat kutyaeledel nem árt a cicának, de a macskaeledel nem helyettesíthető vele. Bár sok azonos összetevőt tartalmaznak, a macskaeledelek azonban kifejezetten a cicák szükségleteinek megfelelően készülnek, így több fehérje, valamint zsírsav található bennük és a vitamintartalom sem egyező. Az állandó kutyatáppal való etetés súlyos alultápláltságot eredményezhet.

Legyen szó főétkezésről vagy csemegéről, a Cicajó! cuccok webshopból minőségi cicaeledelek rendelhetőek.